De stapel die gelezen wil worden

Heb jij dat ook: zo’n boekenstapel die je regelmatig vriendelijk toelacht en je lijkt te vragen:

  Wanneer mogen wij?!

Je bent ongetwijfeld niet de enige. In deze blog geef ik je drie tips die je kunnen helpen boeken te lezen die je graag wilt lezen terwijl je nog geen lekker lange zomervakantie hebt.
Vandaag besteed ik aandacht aan lezen voor je werk. Het lezen dat je wilt en dat een beetje moet of misschien vooral ‘moet’. De basis om gericht is vrij feitelijk, je hebt een doel nodig en je moet inzicht hebben in jouw leessnelheid.

Tip 1:

bepaal je doel. Wanneer je een werkboek uit je stapel kiest: wat is de reden dat je het wilt lezen? Wat wil je te weten zijn gekomen als je het uit hebt? Daarmee kies je een focus, een richting voor je aandacht.

Tip 2:

Bereken jouw leessnelheid. Dat heb je nodig om te plannen. Onderaan deze blog leg ik uit hoe je berekent wat jouw basissnelheid is en daarmee kun je uitrekenen hoe lang je over een boek doet.
Hoe je kunt versnellen komt in een van de volgende blogs aan de orde.

Tip 3:

Neem je eigen verlangen serieus en kies wanneer jij wilt en kunt lezen. Wat is haalbaar voor jou; wat kan werken? Ben jij die persoon die elke ochtend 25 minuten neemt om te lezen? Dan lees je in een week 7 x 25 minuten = ongeveer 3 uur per week. In dat geval lees je ongeveer 90 pagina’s per week van een ‘normale paperback’. Lees je liever langer aaneengesloten? Plan dan op welke dag van de week jij een halve dag reserveert om te lezen; zoals je tijd uittrekt om naar de sportschool te gaan…
Probeer het een week en ervaar wat het jou oplevert.

Berekenen jouw basissnelheid
Het volgende is dat je moet uitrekenen wat jouw huidige snelheid is, dan kun je berekenen hoeveel tijd je nodig hebt voor dat boek.
Pak het boek en neem een volle bladzijde voor je: veel  doorlopende tekst en weinig plaatjes. Tel dan het aantal woorden van  de eerste vier regels & deel het totaal door 4. Nu ken je het gemiddeld aantal woorden per regel. Tel nu alle regels op de pagina, ook de witte. Vervolgens vermenigvuldig je het aantal woorden maal het aantal regels en nu ken je het aantal woorden op een volle pagina.
Zet nu je timer op 4 minuten en lees geconcentreerd door tot je de wekker hoort; tel het aantal woorden dat je elezen hebt (hele pagina’s hoef je niet meer te tellen!)  en deel dat door 4. Dit is jouw basissnelheid.
Nu kun je uitrekenen hoelang jij ongeveer nodig hebt voor het hele boek. Uit hoeveel pagina’s bestaat het boek, hoeveel woorden kent dit boek dan – grofweg – gedeeld door jouw basissnelheid en  je weet hoeveel uren je nodig hebt.

De volgende keuze gaat over jouw voorkeursstijl en je mogelijkheden. Vind jij het fijn om achter elkaar door te lezen? Misschien vind jij het fijner om elke dag een uurtje vrij te maken om te lezen? Hoeveel dagen zou je nodig hebben om dit boek uit te lezen?
Succes en veel plezier.

Meer tips volgen later.