Wanneer kies jij?

Deze week heb ik iets geleerd. Ik weet niet of het iets nieuws is, het is meer dat er een ander licht op iets gewoons is gevallen. De gedachte “Ik wil meer dan er in een dag past” is een vertrouwde gedachte voor mij maar trok deze keer mijn aandacht. En ik ging rekenen: 24 uur, minus slapen, eten-drinken, douchen, toilet bezoek, eten maken en opeten, keuken weer schoonmaken/opruimen, spullen verzamelen voor werk en reizen, het werken zelf. Dan heb je nog geen minuut besteed aan bellen met dierbaren; appen of lezen.  Het begon me wel te dagen dat het dan logisch is dat ik al gauw meer wil dan ik tijd heb. Nauwkeurig kijken naar de tijd die je besteed maakt zichtbaar dat alles wat je doet tijd kost. Alles. Ook de dingen waar je niet ‘teveel tijd’ aan wilt besteden.

Bekende informatie?

Misschien denk jij nu: dat weten we toch? Maar er is een verschil tussen abstract weten en het weten dat je je werkelijk gewaar bent. De gedachte veranderde van teveel willen naar: ik wil kiezen. Fysiek voelde ik de energie in mij veranderen van een zekere druk naar het tegenovergestelde, namelijk ruimte en rust.  Bijzonder moment!

Keuzes maken

Wanneer kies je eigenlijk? Of wanneer doe je wat voor de hand ligt, wat gewoonte is?  En wanneer sta je stil bij wat je wilt doen?
Om te beginnen kan ik aandachtiger omgaan met wat ik zoal wil. Dat resulteerde deze week in bewust 15 minuten nemen tijdens de lunchpauze om buiten te zijn, van de zon te genieten en iets te eten. Dat lijkt niet erg lang. Doordat ik er echt voor ging zitten en het helemaal deed, lekker de zon voelen tot op het bot, was het heerlijk en …genoeg. Gekozen voor die 15 minuten, dat was realistisch; gekozen voor de zon in plaats van alleen smachtend naar buiten te kijken en het resultaat was dat ik deed wat ik graag wilde doen en deze korte pauze waardeerde. Zo ben ik deze week met andere activiteiten omgegaan: bewuster kiezen om ergens aandacht en tijd aan te besteden.

Doen: ‘wat’ en ‘hoe’

Kiezen heeft te maken met wat je doet en mogelijk nog meer met hoe je de dingen doet. Vanuit welke energie en aandacht doe jij dingen?  Hoe bereid jij je voor op je dag? Neem je tijd om daadwerkelijk stil staan bij de dag en hoe jij deze dag aanwezig zult zijn?
Het ‘wat’ is vaak al gedefinieerd, je weet welke taken en activiteiten gaan plaatsvinden. Het ‘hoe’ daar komt de ruimte om te kiezen. Ga je de dag in vanuit de gedachte aan alles wat nog moet  of vanuit een zekere acceptatie  met wat komt en daardoor vanuit meer innerlijke rust?
Ik ga door op de ingeslagen weg en kom hier op terug. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en je vragen op dit gebied.

Fijne dag,
Ellen

P.S. De cursus Snellezen vindt plaats op 7 juni en je bent van harte welkom, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Het aantrekkelijke van snellezen is dat je twee dingen leert. Sneller lezen en je leert iets over je aandacht richten. Dat kan zomaar je time management ten goede komen 😊 schat ik in.
Inschrijven kan via de reply knop of via de website: www.kiezenvoorkracht.nl