Een leeslijstje? Dat helpt onvoldoende.

Vorige zomer had ik een stapel leuke boeken en het vaste voornemen die allemaal bestudeerd te hebben voordat de drukte van het nieuwe seizoen weer een vlucht nam. We hadden mooi weer en ik ging ook zwemmen, fietsen, wandelen en picknicken. Ergens in die weken, verdwenen mijn voornemens. Niet dat ik niet wilde, maar op de een of andere manier kwam het er niet van. Misschien ken je het: dat gevoel dat je zoveel tijd voor je hebt liggen dat er van alles mogelijk is en dan plots …is het weken later is en blijkt de tijd gesmolten in de zon.

Dat wil ik anders dit jaar, ik wil opgeladen en voldaan aan de start staan in augustus. Hoe kom ik daar?!
Structuren bedenken is niet mijn sterkste talent. Soms komt de hulp uit onverwachte hoek. Laat in de maand juni hadden een aantal collegae en ik een werkoverleg. Een collega volgt een studie naast het ondernemerschap én naast allerhande sociale verplichtingen. Zij is een super-puzzelaar en maakt, schijnbaar moeiteloos, een opzet voor onze bijeenkomsten, voor haar ondernemerschap, de sociale activiteiten en voor het studeren. Zo doet ze enorm veel en behoudt ruimte voor ontspanning, letterlijk en figuurlijk.
Naar aanleiding van de dag Snellezen waaraan zij heeft deelgenomen bij mij, liet ze me zien hoe zij het studeren inplant.  Nauwkeurig berekend hoeveel pagina’s in een uur kunnen en welke hoofdstukken wanneer doorgewerkt moeten zijn. Daarbij heeft ze gerekend vanuit de tentamendata naar nu: op welke momenten moet bepaalde kennis in haar hoofd zitten.

Die druk van tentamens heb ik niet, wel mijn wens, mijn verlangen. Ik ben dol op lezen en houd ervan vakliteratuur tot me te nemen. Gisteravond heb ik alle boeken op de tafel uitgespreid; per boek gekeken: wat is mijn doel; wat wil ik eruit halen. Hoeveel hoofdstukken zijn er en hoeveel pagina’s. Agenda erbij gepakt en besloten dat ik 2, misschien 3 dagdelen per week serieus wil investeren in deze boeken. Kortom: een plan gemaakt!

boeken om te lezen

Het resultaat van deze actie was dat ik als een heel tevreden mens ging slapen. Een plan paraat en het vertrouwen dat het met deze structuur, en vooral met dit voorwerk, gaat lukken.
Het is nu glashelder wat ik wil lezen en wat ik wil bereiken. Het brein is “geprimed”, voorbereid zeg maar. De agenda is ingevuld: er is tijd om ‘buiten te spelen”, er is tijd om te werken en er is tijd om te studeren, te lezen en te leren. Door de berekeningen en de voorbereiding lijkt het een realistisch plan: haalbaar. Dat sterkt mijn vertrouwen en het geeft houvast. Als ik mijn eigen plan aanhoud en waar nodig aanpas, dan heb ik over 6 weken zo’n 9 boeken bestudeerd: heerlijk.

Te zijner tijd hoor je van me hoe het me vergaan is, wat er gelukt is en wat niet en welke inzichten dit experiment me brengt.
Een hele goede week gewenst,

Ellen