Wat wordt er van ons gevraagd als we aan het leren zijn?

Een dezer dagen liep ik ‘vast’, in negatieve gedachten en gevoelens. De snelweg naar ‘niet-leren’.

De situatie speelt zich af tijdens dansles, salsa om precies te zijn. Afgelopen zomer ben ik begonnen na een lange, lange aanloop van wel willen maar niet durven. Motoriek is namelijk niet mijn talent. Het duurt gemiddeld lang voordat ik bewegingen onder de knie heb; mijn evenwicht is niet daverend en ik heb een min of meer chronische stijve nek. Dus ja …ik koos wel een uitdaging.
Die avond wilde het niet meteen, een oefening waarvan mijn benen in de knoop raakten, een nieuwe figuur die niet zo moeilijk leek en toch voor verwarring zorgde. Het ongemak steeg en de gêne nam me in beslag. Op enig moment dans ik met een partner die swingt en lol heeft.

Bij dansen zijn de rollen doorgaans zo verdeeld dat de man leidt en de vrouw zich laat leiden. De vrouw moet opletten welke aanzet er wordt gegeven, de subtiele communicatie van bewegingen die de richting wijzen. Door de drukte in mijn hoofd, lette ik totaal niet op zijn aanwijzingen. Het gevolg is dat we ‘raar uitkwamen”. Hij lachte, ik bloosde een beetje en zei gauw iets als: ‘volgen is ook best moeilijk’. “Moeilijker” zei hij. Ik lach ook. Eindelijk. Door zijn opmerking kon ik de spanning loslaten en doen waar dansen voor  bedoeld is: plezier maken. Goed, niet goed … Ik ben hier om het te leren!

Thuis, met een kopje thee, keek ik terug op de les en liet tot me doordringen dat dit is waar leren  vaak over gaat. Verdragen wat niet lukt, accepteren dat je bent waar je bent. Jezelf niet veroordelen. Experimenteren en blij zijn met ieder klein stapje. Onthouden dat oefenen juist dat is: doen, weer doen en nog eens doen zonder te verwachten dat je je getrainde collegae meteen kunt evenaren.  Dàt is wat er van ons gevraagd wordt als we aan het leren zijn.
Hoe vaak zeg ik dat niet tegen cursisten en coachees: Neem je tijd; wees blij met wat al lukt;  wees niet zo streng voor jezelf, enzovoorts.
Ja, ja, dat is dus makkelijker gezegd dan gedaan heb ik deze avond weer eens mogen ervaren.