Een collega was bij mij voor overleg en op weg naar de voordeur staan we even stil bij een van de boekenstapels. “Lees jij nou alles wat je koopt?” vraagt ze. Het antwoord vraagt even nadenken want het is beide: nee, ik lees niet alles & ja, ik heb wel alle boeken enigszins gelezen…. Op de tafel ligt zo’n boek van de laatste categorie: dat pak ik erbij, zo’n 340 pagina’s. Kijk, licht ik toe, zo’n boek heeft me iets te bieden en het bevat veel te veel tekst voor wat ik zoek. Zo’n boek scan ik meer dan dat ik het lees en dan haal ik eruit wat me essentieel lijkt. En natuurlijk gebruik ik vaak snellees-technieken. Ik zie haar bijna denken en vraag of ze mee zou doen wanneer ik een cursus snellezen zou organiseren.  Daarop krijg ik deze reactie: ”Raak ik dan mijn plezier in lezen niet kwijt?”

Wij hadden de tijd niet om daar op dat moment uitgebreid op in te gaan. Tijdens de cursus komt deze opmerking naast een aantal andere zorgen altijd wel een keertje langs. Waarom zou  je het plezier kwijtraken? Welke veronderstellingen zitten achter deze zorg?!

Er is lezen en lezen. Soms lees je omdat je ergens van geniet, zoals je van een echt lekkere kop koffie kunt genieten. Soms lees je omdat je geïnformeerd wilt zijn: denk aan de krant of een artikel.  Soms lees je omdat je aan het studeren bent, je verdiept in een onderwerp waar je in je werk mee bezig bent. Soms lees je omdat je nieuwsgierig bent. En soms lees je omdat je meegenomen wilt worden in een verhaal. Je bent het misschien niet zo gewaar, maar vermoedelijk lees je in al die situaties net anders. Dat prachtig geschreven boek waar je zo geniet van fraaie zinnen en mooie beschrijvingen leest anders dan het bloedstollend spannende verhaal waar je enerzijds niet snel genoeg kan weten hoe het afloopt en anderzijds alles wilt meemaken. Wat te denken van een droog geschreven verhandeling over X uit jouw vakgebied, waar je echt je best moet doen om je aandacht erbij te houden? Of dat stuk waar je aan alle kanten je energie voelt opborrelen omdat er zoveel is waarop je wilt reageren.
Herkenbaar?

Al die verschillende redenen vragen om verschillende aanpakken. Soms wil je eerder vertragen dan versnellen. Alles wat raakt aan studeren komt in aanmerking voor snellezen. Artikelen en papers die gelezen moeten worden voor een vergadering of overleg; boeken die gekend moeten worden om je vakbekwaamheid op peil te houden, dat soort literatuur leent zich voor snellezen. De krant op zaterdag die je brede belangstelling prikkelt, vraagt om snellezen. Omdat je met snellezen je energie inzet om de kern eruit te halen. Om te weten welke stukken je later diepgaander wilt bestuderen.

Waarom ik snellezen aanraad is omdat het mensen helpt gericht te lezen, gericht hun aandacht en energie in te zetten waardoor ze meer kunnen lezen in minder tijd.
Meerdere technieken beheersen geeft je juist de keuze vrijheid die ene techniek in te zetten voor het doel en de omstandigheden wanneer je  het meeste baat bij hebt.
Misschien is het wel net andersom: snellezen faciliteert meer plezier in lezen!