Durf jij te geloven in jezelf?
Durf je sneller te lezen?

Een rare vraag? Laat me vertellen hoe de vraag ontstond. Ik praat met veel mensen over snellezen. Hoor dat veel mensen de behoefte hebben om meer te lezen dan ze doen. Daardoor vraag ik me af: Wat weerhoudt ze dan van meedoen aan een cursus?
Natuurlijk, tussen droom en daad staan praktische bezwaren. Een cursus kost tijd en geld. En je hebt geen garantie dat jij het kunt. Dus wat als jij denkt: “dat kan ik toch niet?” Dan doe je niet mee.
Of je denkt: wat gebeurt er met mijn leesplezier?
Of je denkt: leer ik de stof dan wel goed genoeg?
Of je denkt: krijg ik nog mee waarover het gaat?

Relevante vragen!
Ik ga één reactie met je delen van een cursist en geef je uitleg over wat snellezen is,  wat het voor je doet en waardoor je mogelijk begrijpt dat ook jij kunt leren snellezen en dat dat niet ten koste gaat van je begrip, je vermogen om te weten wat je gelezen hebt. En by the way, zeker niet van je leesplezier.

“Ook gister heb ik weer gemerkt dat ik vlotter door de theorie ga. Ook dingen durf te skippen – zelfs in het Engels – omdat ik herken dat het illustratie is.”
Deze reactie komt van een vrouw die zelfstandig ondernemer is, een drukke praktijk heeft; daarnaast een studie volgt en er aan hecht tijd te hebben voor familie en vrienden. Met andere woorden: een druk bezette vrouw. Bij haar was het de studie die de doorslag gaf om aan snellezen te beginnen.  Heel veel moeten lezen én leren en beperkte tijd hebben, daarom wilde ze wel een kans wagen.

Haar basissnelheid – haar normale manier van lezen – lag rond de 250 woorden per minuut, dat is  gemiddeld. Dat halen velen onder ons. Het is sneller dan schrijven, minder snel dan denken.  De zorg van deze vrouw: Zal ik voldoende begrijpen en kan ik het onthouden: leer ik wel als ik snellees?
Dat liet zich zien in haar leesgedrag: ze ging terug in de tekst en bleef regelmatig hangen in een regel. Ik kon zien dat haar ogen dan als het ware stil stonden. Het kostte haar echt moed om door te lezen, om het risico te nemen dat ze minder zou begrijpen van wat ze las. Ik liet haar kleine stapjes maken, ietsje sneller en vroeg dan: ‘wat heb je nu gelezen?’  En doorvragen: ‘Als je dat zo hoort, heb je dan het idee dat je de essentie te pakken hebt?’ Dat gaf vertrouwen en in de loop van de dag durfde ze verschillende snellees-technieken uit te proberen en te ervaren wat het beste bij haar past.

Na zo’n eerste cursusdag moet er natuurlijk geoefend worden: je brein moet wennen aan anders lezen en jij zelf went aan het idee door ervaring op te doen. Na zo’n 4 à 6 weken volgt een tweede bijeenkomst om te fine tunen; de versnelling te meten; te tellen hoe snel je nu gaat en om nog wat tips te delen.
Zij las die tweede bijeenkomst ruim 700 woorden per minuut, dat is bijna 3x zoveel als waarmee ze begon. Fantastisch! Sterker nog: ze slaat stukken tekst over die geen nieuwe informatie toevoegen en ze is tot op heden voor alle tentamens geslaagd.

Deze vrouw leest wanneer ze leest. Ja dat lijkt logisch maar al die gedachten over onthouden en begrijpen, die leiden af. Wanneer zij leest, leest ze. Dat is een van de belangrijkste inzichten en ervaringen: dat je leest als je leest. Niet babbelt tegen de auteur, niet in discussie gaat met de tekst, niet een hoofd vol zorgen hebben of je wel voldoende begrijpt of onthoudt. Lezen, je aandacht gericht op wat je leest. Niet meer en niet minder. En natuurlijk wil je begrijpen, dat is de kern van lezen: begrijpen wat er geschreven is.

Snellezen gaat vooral over aandacht, de focus van je aandacht. En over je hersenen: waar zijn je hersenen mee bezig wanneer je leest. Natuurlijk gaat snellezen ook over de techniek van het lezen. Techniek is een hulpmiddel tot een doel, zo ook bij snellezen. Wat snellezen je leert, is doorlezen. Je aandacht richten op de tekst, je hersenen aan het werk zetten door het tempo op te voeren en je vertrouwen ontwikkelen dat je begrijpt wat je leest. Te vaak gaan we zo langzaam, dat onze gedachten zich ermee gaan bemoeien: commentaar hebben; vragen stellen; even aan iets anders denken, alvast bezig gaan met de vertaalslag naar gebruik of aan het boodschappenlijstje beginnen.
Om te begrijpen wat je leest, moet je alleen met lezen bezig zijn. Dat leer ik je op de cursus snellezen. Om dat te kunnen werk ik met verschillende technieken zodat jij die ene techniek ervaart die het beste bij jou past.

Kijk ook even naar het filmpje op mijn website https:// https://www.kiezenvoorkracht.nl/snellezen/
daar leg ik nog iets meer uit. En voor de eerstvolgende training: op 7 juni a.s. in Utrecht een 1 daagse voor slechts € 137,00 excl. BTW (Dit is een eenmalige aanbieding en vol = vol). Meld je aan via de website: www.kiezenvoorkracht.nl of via Info@kiezenvoorkracht.nl Heb je vragen? Je kunt me bereiken op 06-29 461 861  Laat je werk geen cursusdag toe en wil je individuele begeleiding? Laat het me weten want zoals je uit dit stuk kunt opmaken: dat is ook mogelijk!
Hartelijke groet, Ellen