Concentratie, afleiding en geloven in jezelf: snellezen kun je leren.

We weten steeds meer over de werking van onze hersenen. We weten inmiddels waardoor afleiding getriggerd wordt en wat juist bijdraagt aan geconcentreerd werken. Als je dit weet, wordt snellezen makkelijker dan je denkt. Dan is er nog een derde factor die een rol speelt. Als je goed wilt leren snellezen zijn er 3 factoren van belang. Afleiding, concentratie en in jezelf geloven.

Afgeleid zijn, geconcentreerd raken

Afleiding
Het brein houdt ervan ‘bezig gehouden te worden’. Dat betekent dat alles wat aandacht trekt, ook aandacht krijgt: heel eventjes. Tot er weer iets anders komt. De behoefte bezig gehouden te worden, verleidt ons om bij elke piep of trilling op de smartphone te kijken; om op te kijken als er iemand binnen komt; om onze oren te spitsen als iemand met een collega in gesprek gaat.  We kunnen er niets aan doen.
Ben je aan het lezen en is er ruimte voor andere gedachten, dan kan het gebeuren dat je opeens merkt dat je niet leest maar een boodschappen lijstje maakt, dat je nadenkt over een probleem op het werk of een telefoongesprek dat je straks gaat voeren. Als je leert snellezen, dan leer je hoe je ervoor zorgt dat er geen ruimte is voor andere gedachten en hoe je je gericht kunt concentreren.

Concentratie
Ga je nu een beperkte tijd heel geconcentreerd met iets aan de slag, dan gaat alle aandacht naar dat ene. Alle ruis verdwijnt, er is een brandpunt voor alle aandacht. Misschien ken je het? Je bent je fiets aan het opknappen; je maakt een nieuw gerecht; je zet een kast in elkaar; je bent aan het voetballen: wat het ook maar is voor jou. Je doet iets en op enig moment merk je dat je er volledig in zit en met niets anders bezig bent. Flow noemen we dat wel, in de flow zijn.

Snellezen vraagt je opperste aandacht en dwingt als het ware flow af. Door je volledige aandacht aan de tekst te geven, je gericht te concentreren, is er geen ruimte voor bijgedachten. Je leest, niets meer en niets minder.  Dat neemt al je aandacht in beslag!

Gedachten die weerhouden

Dus zorgen dat je niet wordt afgeleid en zorgen voor focus is wat van belang is als je snel wilt lezen. Als het dan zo eenvoudig is, waarom is snellezen dan niet een normaal onderdeel van ons leven?
Omdat een van de grootste zorgen bij het snellezen, de veronderstelling is dat je niet zult weten wat je gelezen hebt. Dus dat je wel sneller door de tekst gaat, maar dat je het niet kunt bijhouden. Voor veel mensen is het lastig te geloven dat het kan. En eerlijk is eerlijk: tijdens het leren snellezen speelt verlies aan begrip zeker een rol. Je versnelt en je behoudt nog niet alle begrip; je hebt nog niet alle kennis paraat. Het resultaat lijkt op lezen en afgeleid zijn: je herinnert je wel een en ander, maar niet alles. Hier geldt maar een ding: oefening baart kunst.

Wil jij leren snellezen en eindelijk die stapel boeken doorwerken waar je zo nieuwsgierig naar bent? Kom dan op 7 juni naar de workshop Snellezen in Utrecht. Ik geef je in 1 dag de beste tips die je leren hoe je met volle aandacht leest en weet wat je gelezen hebt. Met 5 deelnemers is persoonlijke aandacht gegarandeerd.
Schrijf je in voor 15 april en je betaalt € 137,00 excl. BTW
Aanmelden kan via Info@kiezenvoorkracht.nl
Hartelijks,  Ellen