Tijd plannen helpt

perspectief

Tijd & Wensen hebben = Productief handelen.
Of niet?

De zomerperiode is begonnen, staat op het punt van beginnen. De scholen zitten in de afronding van het jaar, het weer verleidt aan alle kanten tot zomerse gevoelens en gedragingen. Zomer klinkt voor mij naar lange dagen, lange weken, veel tijd om te lezen en te luieren in de lome warmte.  Alle mogelijkheden liggen open en ik alle tijd heb, dat voelt zo fijn!
Vorig jaar was die enorme lange tijd sneller voorbij dan ik had kunnen dromen. Teleurgesteld was ik begin september: zoveel wensen en ideeën had ik gehad eind juni en zo weinig was ervan terecht gekomen. Misschien heb je het gelezen in mijn vorige blog: dat wil ik dit jaar anders doen. Daarom heb ik een plan gemaakt. Maar nu komt-ie: een plan is niet de werkelijkheid.

Ik neem je even mee in de werkelijkheid van alledag en maak een loopje door en om het huis.
Buiten: ik geef de planten in het perk water en zie dat er actie nodig is om ‘iedereen’ de ruimte te geven. Denk: dat doe ik straks even.
Loop mijn werkruimte in en tref daar de stapels van de afgelopen weken: trainingsmappen en aantekeningen over gesprekken; administratie en suggesties voor leuke nieuwe plannen. Die plannen wil ik graag verwerken, de administratie moet verwerkt en opruimen is noodzakelijk.
De tekenspullen trekken mijn aandacht en ik voel bijna fysiek het plezier van heart journallen: tekenen/kleuren en schrijven. Realiseer me dat dit nergens in mijn plan staat.
Tot slot zie ik in een ander hoekje de strijkplank met een stapeltje schone was.

Ik wil te veel en kies vaak traag. Dit is bekend terrein voor mij. Als ik niet oppas, verlamt de situatie me en lummel ik links en rechts en kom tot weinig. Dat is echt erg want dan ben ik teleurgesteld in mezelf en word boos. Productiever word ik daar niet van.

De agenda ligt voor me op tafel, ik kijk er naar en kijk nog eens goed. Het is bijna grappig: er staat nergens tijd ingepland voor de gewone dagelijkse huishoudelijke dingen. Opruimen, afwassen, planten verzorgen, schoonmaken: niet terug te vinden!  Een glimlach vormt zich om mijn lippen en gelukkig kan ik even hartelijk om mezelf lachen. Mooi schema is dat, waar de dagdagelijkse praktische wereld niet in voorkomt. 😉

Werk kan ik wel plannen. Ik neem ruim voorbereidingstijd, plan reistijd inclusief eventuele file, ben op tijd bij de opdrachtgever & heb aansluitend tijd om gesprek of offerte uit te werken. Mijn persoonlijke wensen, daar gaat iets mis. Kan ik daar inzicht in krijgen?

  1. Hoe helder is mijn doel?
  2. Het praktische leven behoeft tijd en ruimte in de dag. Eten maken, boodschappen doen, schoonmaken …het zijn onvermijdelijke activiteiten die tijd kosten. Zelfs als je het reuze effectief doet.
  3. In mijn enthousiasme om alle boeken te willen lezen, heb ik andere taken en wensen over het hoofd gezien, genegeerd misschien. De administratie, het werken met kleuren, de tuin, etc. Wellicht is dit een voorbeeld van bewustzijnsvernauwing.
  4. Is er nog wel lummeltijd over? Tijd om even voor je uit te staren, een kopje koffie te genieten in de zon.

Mooie vragen, al zeg ik het zelf.
Voor de eerste vraag (die ik pas als laatste bedacht) geldt dat de vraag stellen, betekent dat het antwoord al gegeven is. Nee dus.
Het praktische leven kan ik zeker verwerken in mijn planning. Dat geldt ook voor de zaken uit vraag 3. Misschien doe ik er verstandig aan eerst een hele lijst te maken van alle dingen die ik wil, die moeten én die onvermijdelijk zijn. En laat ik tenminste een uur lummeltijd per dag meenemen. Dat is zelfs nuttig want lummelen draagt bij aan creatief kunnen denken of handelen, las ik pas 😊.

Al met al ervaar ik dit als een mooie les.
Het plan maken gaf vorm aan een belangrijke wens ( die stapel prachtige boeken lezen en verwerken) en dat blijkt niet helemaal overeen te komen met de werkelijkheid.
Het doel was te smal, nauwkeuriger mijn doel formuleren en onderscheid maken tussen de bedoeling (the purpose) en de feitelijke doelen. The purpose is namelijk genieten van deze maanden waarin meer ruimte zit om zelf de tijd in te delen. Genieten.
De doelen zijn lezen en studeren, maar ook opruimen en schoonmaken, zomerse buitendingen doen zoals zwemmen en fietsen en tijd besteden met lieve, dierbare mensen.

Mijn volgende acties zijn: lijstje maken; agenda opnieuw inrichten en ervaren of het beter lukt om alles inclusief te doen.  Je hoort van me.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Covid-19

Angst blijft een slechte raadgever Daar zitten we dan. Met een regering die z’n stinkende best doet. Met ondernemers die doodongelukkig zijn met de lockdown, ‘intelligent’ of niet. Met gezinnen waarin de spanning oploopt. Studenten in de stress omdat online lessen...

Nare of pijnlijke ervaring delen

De schrik van de ander … te eng? Misschien herken je dit: je deelt een behoorlijk nare of pijnlijke ervaring en degene die naar je luistert, schrikt zich een hoed. En jij voelt je onbegrepen.  Met het inzicht van nu kijk ik terug op jaren waarin ik niet deelde of...

Gelukkig in het weiland

Afgelopen november was het 10 jaar geleden dat ik tijdens mijn dagelijkse ochtendloop langs de Singel werd aangerand. Ik liep iedere ochtend in alle vroegte mijn rondje, genietend van de stilte, de natuur in haar voortdurende verscheidenheid. Iedere ochtend waren er...

SOCIAL MEDIA

CONTACTGEGEVENS

Kiezen voor Kracht | Ellen Kuners of Koenders

eln@kiezenvoorkracht.nl

(+31) 06 - 29461861

KvK: 30222953

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacyverklaring

Kiezen voor Kracht