Voorbereiden: een krachtig hulpmiddel. Ook bij snellezen

Niet voor niets hebben we een spreekwoord: voorbereiding is het halve werk. Wonderlijk toch dat juist die voorbereiding er zo vaak bij inschiet. Ook voor snellezen geldt dat een goede voorbereiding tijdwinst oplevert.

Voorbereiding

Voorbereiding is van belang om tijd en aandacht aan te besteden.  De betere schrijvers maken het je makkelijk, die zeggen aan het begin van een stuk waarover het zal gaan, vertellen hun verhaal in een opbouw die jou houvast biedt en ten slotte vatten ze samen wat ze gezegd hebben. Dat is heerlijk. Jij leest en maakt aantekeningen: een reis zonder obstakels of wegomleggingen. Er worden echter ook artikelen en boeken geschreven die je uitdagen om de hoofdweg zelf te zoeken; waarin wel zijpaden of omleggingen voorkomen.

Je persoonlijke doel

Voordat je met een artikel of boek aan het werk gaat, vraag je af waarvoor jij het leest: wat is jouw doel?
Het maakt nogal uit of je examen moet doen; in een vergadering tot een beslissing wilt kunnen komen of op zoek bent naar vijf suggesties om structuur aan te brengen in een project dat je onder handen hebt. De examenkandidaat moet kennis kunnen reproduceren en zal verbanden tussen onderdelen moeten herkennen en kunnen uitleggen.  De bestuurder wil helder zicht hebben op voor- en nadelen van een aanpak of een aankoop zodat hij in de inhoudelijke discussie overwegingen kan inbrengen en toelichten. En de medewerker die zijn opdracht projectmatig wil aanpakken, zoekt handvatten die  bijdragen aan overzicht en controleerbaarheid.  Jouw doel bepaalt hoe je een artikel of boek verkent en gaat gebruiken!

Op onderzoek uit

Bij een boek kijk je naar de achterflap, de inleiding en naar de inhoudsopgave. Deze drie onderdelen geven je informatie over de auteur; de wijze waarop zij het onderwerp aanpakt en de inhoudsopgave is als het ware je reisbeschrijving. Hieruit maak jij op of je van begin naar einde leest of kiest om bepaalde hoofdstukken te lezen en andere slechts te scannen of te laten.

Bij een artikel krijg je vaak vrij vooraan al een samenvatting die je helpt kiezen of dit een artikel is dat past bij jouw doelstelling.

Door je bewust te zijn van je doel en jezelf die eerste kennismaking te gunnen, kijk en lees je al anders. Wat je tweede stap ook wordt – meer intensief of meer losjes door de tekst – jij hebt focus. Je brein weet waarop alert te zijn; je kijkt doelgerichter. Bepaalde woorden zullen je aandacht trekken, je herkent zijpaden sneller en kunt ze loslaten.

Waar – wanneer en hoe

Wat ook bij de voorbereiding hoort, is kiezen waar je wilt zitten en wat een goed moment is. We hebben immers onze biologische klok om rekening mee te houden.  Een van mijn cliënten is een echt ochtendmens, zij stond als jonge vrouw al tussen 5 en 6 op omdat zij dan het beste kon leren. Ken jij dat ook, dan doe je er goed aan dat zoveel mogelijk te omarmen. De echte nachtvlinders pakken zonder moeite rond 23.00 uur nog een pittig stuk op en  kunnen dat oprecht goed verwerken.
De meeste van ons hebben niet zo’n heel uitgesproken bioritme. Dat wil zeggen: het liefst wakker worden tussen 7.00 en 9.00 en gaan slapen tussen 10.00 en 12.00 uur. Gemiddelden, dus als jij het net anders doet, dat is heel goed mogelijk 😊 Voor deze groep geldt dat je ’s morgens de meeste energie hebt voor inspannend hersenwerk. Nieuwe informatie tot je nemen, puzzelen op iets ingewikkelds, een artikel of een stuk schrijven.
Houd jij daar rekening mee? Dat is wel aan te raden.

Waar ga je zitten?
Want midden in de kantoortuin leest toch heel wat minder makkelijk dan op een stille plaats. En ik merk dat aan tafel zitten voordelen heeft als ik wil schrijven, maar soms ook bijdraagt aan verkrampte schouders.  Waardoor ik soms toch voor een stoel kies waarin ik wat makkelijker met mijn rug tegen de leuning blijf zitten. Ik heb altijd een potlood in de hand om aantekeningen in het betreffende stuk te maken. Over het hoe en wat van aantekeningen maken vertel ik een andere keer meer.

Welk boek of welk artikel wil jij deze week lezen waarop je bovenstaande tips kan uitproberen? Misschien maar 10 minuutjes, om ervaring op te doen.

Laat me weten wat je bevalt en heb je vragen: mail me: kiezenvoorkracht@gmail.com

Succes en hartelijke groet,
Ellen

Op 12 april a.s. kun je meedoen aan een cursusdag Snellezen
op een leuke plek in Utrecht.
Verschillende technieken leren én begrijpen waarom je het kunt.
Wil je je alvast aanmelden? Mail me dan, een inschrijfformulier is in de maak: