TRAINEN

Als net afgestudeerd drama docente startte ik in het HBO op de lerarenopleiding: een fantastische eerste baan. Samen met de collegae nieuwe programma’s ontwikkelen rondom de professionele en de persoonlijke ontwikkeling van studenten ter voorbereiding op de taak van leraar en begeleider.

Na een kleine 10 jaar en een bijscholing als trainer ben ik aan het werk gegaan bij Schouten & Nelissen: daar heb ik veel ontwikkelwerk gedaan en veel aandacht besteed aan de professionele en persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers: meestal mensen uit het bedrijfsleven.

Thema’s waar ik graag mee werk,  zijn:  Leiderschap: persoonlijk leiderschap en leidinggeven; Veerkracht: time management, de kracht van denken inzetten en leren luisteren naar de stille kennis van het lichaam. Snellezen en leren leren hebben mijn speciale belangstelling door eigen ervaringen: snellezen ondersteunt de concentratie en ik had heel graag op de middelbare school of op het HBO geleerd hoe ik slimmer, verstandiger en effectiever, had kunnen leren.

Als trainer kijk ik naar wat er tussen mensen gebeurt; luister naar wat er wel en naar wat er niet gezegd wordt. Stel veel vragen  en stimuleer ik leren van elkaar.  Nu we weten dat we ons brein kunnen trainen –  zoals we spieren trainen – is gelegenheid bieden voor het opdoen van ervaring essentieel. Actief leren.

Enkele voorbeelden van bijzondere trajecten.

TOP: Team-leider Opleidings Programma 

Deze opleiding van 3 x 2 dagen, werd residentieel uitgevoerd zodat het werk geen voortdurende afleiding was. Een krachtig programma doordat de deelnemers werkten aan zelfkennis, aan samenwerking en aan omgaan met veranderend perspectief. Van medewerkers-focus naar de blik van de leider. Onder andere met ingredienten die van alle tijden zijn: feedback geven/ontvangen; gesprekken voeren en vooral ook de lastige; zicht krijgen op het eigen team en de processen tussen mensen. Na iedere training een evaluatie met de opdrachtgever en het programma weer verder aanscherpen. 
Meerdere generaties teamleiders hebben aan dit programma deelgenomen, in het Nederlands en in het Engels. 

Interculturele teamontwikkeling.
Een opdrachtgever met een team bestaande uit 22 nationaliteiten, verspreid over de hele wereld. De opdrachtgever werkte hard om betrokkenheid bij het gezamenlijk doel te laten landen en belegde een bijeenkomst met alle medewerkers in het hoofdkantoor in de VS. Wij vormden een fantastische duo: hij begeleidde de inhoud, ik het proces. Culturele verschillen,  respectvol communiceren, misverstanden nieuwsgierig benaderen  en heel zorgvuldig afgestemd blijven op elkaar om uiteindelijk dezelfde weg te bewandelen. Zo’n training die voelt als een feestje!

 

Train the trainer

Dankbaar werk: mensen leren hoe ze kennis en kunde kunnen delen, anderen faciliteren om te leren. Over inhoud, over wie zij zijn als trainer en over begeleiding van het leerproces. Het is de combinatie van onderwerpen en de gelaagdheid in de training waardoor dit werk zo geweldig is. De diepte opzoeken: oprechtheid, open zijn en de eigen autoriteit behouden. Alle ballen in de lucht houden. Anderen mogen meenemen in de schoonheid en de power van vak.

SOCIAL MEDIA

CONTACTGEGEVENS

Kiezen voor Kracht | Ellen Kuners of Koenders

eln@kiezenvoorkracht.nl

(+31) 06 - 29461861

KvK: 30222953

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacyverklaring

Kiezen voor Kracht